• Elena

Zelfzorg in stressvolle tijden

Laatst stelde iemand mij de vraag: 'hoe zorg ik ervoor dat ik tot rust kom in deze rare, stressvolle tijd?' Wegens de maatregelen rondom covid-19 is ons dagelijks leven redelijk overhoop gegooid en brengen we meer tijd thuis door. Voor sommigen betekent dat automatisch dat alle gezinsleden veel meer tijd samen doorbrengen en hoewel dat gezellig kan zijn, is dat is helaas niet voor iedereen altijd een zegen. Het betekent meer rekening met elkaar houden en minder ruimte en tijd voor jezelf.


Hoe zorgen we er nou voor dat we ook in deze tijd af en toe een moment voor onszelf in kunnen lassen en even op kunnen laden? Mijn advies: zorg voor een vast tijdstip om jezelf even terug te trekken en bedenk een vast selfcare-ritueel die je elke keer uitvoert. Uiteraard kan je daarvan afwijken als je voelt dat het nodig hebt en het hoeft ook niet dagelijks, maar een vast tijdstip en een vast ritueel geven houvast en betekenis. Het geeft je een ankerpunt in je leven, een moment om even weer in te checken bij jezelf en te voelen hoe het met je gaat. Van daaruit kun je opgeladen weer door en ben je beter in staat om keuzes te maken die passen bij hoe je je nu voelt en wat je nodig hebt.


Ik hoor je denken: 'maar wat bedoel je dan met een selfcare-ritueel?' Snap ik! Misschien klinkt het nog wat wazig nu, maar ik ga je een voorbeeld geven zodat je er een beter idee bij krijgt.

Soms kan een selfcare-ritueel al bestaan uit iets simpels als een kop thee op de bank met een tijdschrift erbij. Even een kwartiertje ongestoord opladen. Ongestoord? Jazeker! Communiceren is het sleutelwoord.

Geef je huisgenoten vriendelijk maar duidelijk aan dat je even een moment voor jezelf nodig hebt. Kinderen kunnen hier ook aan wennen, hoewel het soms best wat oefening zal vergen. Moeders kunnen nog wel eens het idee hebben dat ze de kinderen moeten vermaken, maar laat ze het maar even zelf uitzoeken, dat kunnen ze best en dat kwartiertje pak je mooi even mee. Stay sane momma!


Wat je ook kunt doen is je partner vragen of hij/zij de kinderen even mee naar buiten neemt voor een leuke activiteit. In die tijd ga je even doen wat jou rust geeft, bijvoorbeeld een boek lezen of iets lekkers bakken...whatever floats your boat.

Als je een moment voor jezelf nodig hebt, communiceer dat vooral vriendelijk en helder naar je partner toe, zodat deze weet wat er gaande is. Diegene kan niet aan jou ruiken wat je nodig hebt, dus vraag er vooral om. Misschien kun je afspreken om dit één keer per week te doen, en vraag ook vooral je partner om dit ook bij jou aan te geven als hij/zij het nodig heeft (mocht diegene dat nog niet doen).

Niet iedereen vindt het makkelijk om dit te vragen, maar bedenk dat je elkaar hier echt een plezier mee doet. Je wordt er gewoon een leuker mens van als je af en toe even een moment voor jezelf hebt, waarin niemand iets van je vraagt en je voor niemand hoeft te zorgen. En als jij een leuker mens bent, is dat ook weer fijn voor de mensen om je heen. Denk dus alsjeblieft niet dat dat moment voor jezelf willen egoïstisch is, zelfzorg is een verantwoordelijk naar zowel jezelf als naar je omgeving. En dat geldt uiteraard niet alleen in 'corona-tijd', maar ook als het normale leven straks weer aanvangt.


Nog een voorbeeld die ik je wil meegeven is een ochtendritueel. Als je wakker wordt neem je de tijd om even te blijven liggen en je uit te rekken. Daarna buig je je benen en laat je je knieën naar buiten vallen, voetzolen leg je tegen elkaar aan. Leg je rechterhand op je buik en je linkerhand op je hart. Adem een paar keer diep in en uit en bedenkt dan in gedachten drie dingen waar jij dankbaar voor bent. Je mag ze ook hardop uitspreken als dat krachtiger voelt voor jou, maar beide opties zijn prima. Dit ritueel zorgt ervoor dat je de dag begint met een positieve energie. Heb je in de ochtend geen tijd? Doe het dan gewoon voordat je gaat slapen.


Uiteindelijk zijn selfcare-rituelen een heel persoonlijke aangelegenheid. Wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken, maar heel belangrijk is te zorgen dat het goed voelt voor jou. Of het nou yoga is, meditatie, een boek lezen, of gewoon tien minuten op de bank liggen, als het maar jouw moment is. Probeer het op een vast tijdstip in te passen in je dagelijks leven, maar wees niet te streng voor jezelf als het een keer niet is gelukt. Morgen weer een dag!


Stay safe and healthy


Namasté,

Elena36 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven