• Elena

Yin yoga: tegenwicht voor een yang bestaan

Bijgewerkt op: 24 sep 2020

Yin yoga is in de jaren '70 als taoist yoga ontwikkeld door Paulie Zink, een taoïstische yogadocent en tevens expert op gebied van vechtsport. Paul Grilley, een leerling van Paulie Zink, heeft deze vorm verder doorontwikkeld en leerde deze stijl van yoga weer aan Sarah Powers, die het de naam 'yin yoga' gaf. Waar de actievere vormen van yoga meer gericht zijn op het vergroten van kracht, balans en uithoudingsvermogen, is het doel van yin yoga het verleggen van de focus van buiten naar binnen en het aanspreken van de diepere lagen. Het tempo ligt laag en de houdingen worden langer aangehouden, zo'n drie tot vijf minuten. In gevorderde yin lessen soms zelfs wel tot 20 minuten! Belangrijk is dat bij deze vorm van yoga de grenzen duidelijk gerespecteerd worden, je komt altijd voor 80% in de houding om te voorkomen dat er te veel (spier)spanning wordt opgebouwd. We willen voorkomen dat we de kiezen op elkaar moeten zetten om in de houding te blijven, dus luisteren naar het lichaam en het ondersteunen waar nodig is heel belangrijk.


De kunst bij yin yoga is het zoeken naar verdieping en ontspanning. Spierspanning mag worden losgelaten om zo het effect op de gewrichten en bindweefsels te laten ontstaan. Omdat spanning en stijfheid in het bindweefsel een veel voorkomende oorzaak is van chronische pijnklachten, is deze vorm van yoga zeer geschikt voor mensen met chronische hoofdpijn, nek- en rugklachten en gewrichtsklachten. Daarnaast ligt bij yin yoga ook de uitdaging in de vertraging en confrontatie met je eigen onrust en gedachten. In ons dagelijks leven staan we voortdurend bloot aan allerlei prikkels en zijn we altijd bezig. Tijdens een yin yogales leer je de stilte op te zoeken en te 'zijn' met wat er is en wat je voelt, zonder daarover een oordeel te vormen. Hoewel yin yoga als practice op zich incompleet is -we zouden altijd naar balans moeten zoeken van yin en yang activiteit- is het de ideale oefening in een tijd waarin we vooral in ons hoofd leven, om te schakelen van denken naar voelen.


Merk je dat je snel overprikkeld bent, ervaar je chronische pijnklachten of zoek je een 'yin' tegenhanger van een yang sport (zoals krachttraining of hardlopen), kom dan gerust eens een proefles meedoen en ervaar zelf wat yin yoga voor jou kan betekenen.

32 keer bekeken0 reacties