• Elena

Nazomer: energie in balans

In de Chinese geneeskunde bestaan er vijf seizoenen: lente, zomer, nazomer, herfst en winter. Op dit moment bevinden we ons in de nazomer, wat wordt geassocieerd met het element aarde. Aarde is de kracht van stabiliteit, voeding en transformatie. De nazomer is zowel yin als yang; we bewegen ons van de yang energie van de zomer (vuur) naar de yin energie van de herfst (metaal).


Waar de naar buiten gerichte yang energie van de zomer ons stimuleert om erop uit te gaan, dingen te ondernemen en mensen te ontmoeten, zorgt de yin energie van de herfst ervoor dat we meer behoefte krijgen om binnen te blijven en onze rust te pakken. De nazomer is een balans tussen deze twee energieën: doen en zijn, naar buiten en naar binnen, doelen bereiken en op tijd je rust pakken.


De organen/meridianen die met dit seizoen samenhangen zijn maag en milt. Zij zijn verantwoordelijk voor het omzetten van voeding in energie, zowel fysiek als emotioneel. Een disbalans in maag/milt energie kan resulteren in problemen met de spijsvertering zoals misselijkheid, verminderde eetlust of een opgeblazen gevoel. Op mentaal gebied uit het zich in piekeren, slechte concentratie, moeite met ontvangen of overbezorgd zijn voor anderen.Het is dus voor onze gezondheid wijs om mee te gaan in de energie van de nazomer en te zoeken naar balans. Hiermee zorgen we ervoor dat we ons immuunsysteem voorbereiden op de koudere seizoen die eraan komen. Ga eens kijken naar wat jou werkelijk voedt, op gebied van eten, maar vooral ook dingen waar je van geniet en waar je energie van krijgt. Maak contact met jezelf en met je lichaam, waar heb jij behoefte aan?


Zie je dat jouw agenda voor de komende week bomvol zit? Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je in het weekend minstens 1 dag helemaal niets plant, geef jezelf de tijd en ruimte om op te laden.

Als je merkt dat je veel loopt te piekeren, probeer dan eens wat vaker een rustmoment in te lassen voor een ademhalingsoefening om je te helpen in het hier en nu te komen. Of ga erop uit om tijd door te brengen met de natuur en je heel bewust te verbinden met de aarde.

Als je te veel piekert en leeft in het verleden (of zorgen maakt over de toekomst) slurpt dat energie en is er geen energie meer over voor jouw spijsvertering. Hierdoor kan voedsel niet goed verwerkt worden, maar het kan er ook voor zorgen dat we onze emoties niet goed verwerken. Door dingen te doen waar we blij van worden, aanwezig te zijn in het moment en te genieten van wat er op dat moment is, voeden we onszelf met positieve, aardende energie.


Naast het zoeken naar balans in mentaal opzicht, is het ook belangrijk om balans te zoeken in je voeding.

Het is nu verstandig om:

  • Niet te pittig te eten

  • Vermijd melkproducten

  • Eet een stevig ontbijt en lunch warm, houd je avondeten licht

  • Vervang kunstmatige zoetstoffen door fruit

  • Eet met aandacht, kauw extra goed

  • Eet niet te veel koude dingen zoals sla en rauwkost en vermijd hele koude dranken

  • Neem even rust na het eten

  • Drink regelmatig gemberthee, goed voor de spijsvertering en je immuunsysteem

  • Neem voordat je begint met eten even een moment om dankbaar te zijn voor je maaltijd, hiermee geef je het extra positieve energie mee en bovendien zorgt dankbaarheid ervoor dat je beter in staat bent om te ontvangen.

Op gebied van lichaamsbeweging is het nu extra belangrijk om te zoeken naar een balans in yin en yang. Doe je aan yin yoga? Kies er dan bijvoorbeeld voor om die week ook een hatha yogales te volgen, een stevige wandeling te maken of een lekker stuk te gaan fietsen. Ook is het goed om alvast te wennen aan een nieuw slaapritme voor de donkere dagen die in aantocht zijn, ga op tijd naar bed zodat je voldoende slaap krijgt en neem de tijd voor een ontspanningsoefening waar nodig.


Met nog wat warme dagen in het verschiet wil je misschien nog helemaal niet nadenken over de herfst en natter en kouder weer, maar je doet je lichaam er wel een plezier mee om je er alvast op voor te bereiden en ik hoop dan ook dat je met deze tips de nazomer goed doorkomt en de balans weet te bewaren.

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven