• Elena

Ken je cyclus: leven met de stroom mee

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, de dag waarop we wereldwijd stilstaan bij de rechten van vrouwen. Helaas is dit ook in Nederland nog steeds nodig, omdat vrouwen wel gelijke rechten hebben als mannen, maar nog steeds niet gezien en behandeld worden als gelijkwaardig. Vrouwen worden nog vaak als te soft, te weinig ambitieus en te emotioneel weggezet. Waar het wordt toegejuicht bij mannen, worden daadkracht en besluitvaardigheid bij vrouwen nog steeds vertaald naar 'ijskonijn' of 'bitch' of, jawel daar komt ie, 'ze moet vast ongesteld worden'. Natuurlijk is dat schandalig, denigrerend en meestal volledig onterecht, maar lieve vrouwen: wie van jullie hebben inderdaad wel eens het gevoel een slachtoffer van hun eigen hormonen te zijn? En hoeveel invloed heeft dat op je leven?


Vrouwen zijn gelijkwaardig aan mannen, maar hetzelfde zijn we duidelijk niet. We mogen dan ook niet van onszelf verwachten dat we op dezelfde manier functioneren in het dagelijks leven. We hebben nou eenmaal te maken met onze maandelijkse cyclus, of je nou anticonceptie gebruikt of niet.

Onder het mom van kennis is macht ben ik me gaan verdiepen hoe onze hormonale cyclus verloopt en wat voor invloed dat heeft op onze gesteldheid. Ik kwam er achter dat het heel waardevol kan zijn om je te verdiepen in je cyclus. Als je namelijk weet in welke fase jouw lijf zich bevindt, kan je inspelen op de energie die daarmee samenhangt. Als je kunt leren leven met de energie van je cyclus, leer je leven met de stroom mee. In dat geval zul je merken dat je je meer in balans voelt en het leven je gemakkelijker afgaat. Een voorbeeld: een belangrijk gesprek of een presentatie plan je, als het mogelijk is, liever niet in de fase vlak voor of tijdens je menstruatie. In de dagen na je menstruatie neemt je energie weer toe, je huid begint te stralen en het is tijd om initiatief te nemen en plannen te maken. Dé perfecte tijd dus om een goede indruk te maken.


Hoe verloopt de vrouwelijke cyclus?

Ik zal hieronder een algemeen schema schetsen van de hormonale cyclus van de vrouw. Houd in gedachten dat ieder lichaam anders is, dus het kan waardevol zijn om zelf een tijdje je cyclus bij te houden om in kaart te brengen hoe het precies bij jou verloopt.
Fase 1: menstruatie | Dag 1 - 6

De cyclus van de vrouw wordt meestal geteld vanaf de eerste dag dat je ongesteld bent. In deze fase is je energieniveau op zijn laagst, je oestrogeengehalte is laag en je hebt vaak meer moeite met concentreren. Niet zo gek, want wat er op dat moment in je baarmoeder gebeurt kost nou eenmaal veel energie, die je dus niet voor andere dingen kunt gebruiken. Geef je eraan over, neem voldoende rust, neem een lekker warme douche of bad en keer de aandacht naar binnen. Belangrijk is om in deze fase niet te intensief te sporten. Ga bijvoorbeeld wandelen, of doe aan yin yoga. Wees vooral lief voor jezelf en besteed wat extra tijd aan zelfzorg.


Fase 2: pre-ovulatie | Dag 7-13

Je menstruatie is ten einde gekomen en je energieniveau begint weer te stijgen. De perfecte tijd om plannen te maken en nieuwe dingen op te starten. Belangrijk afspraken kun je nu inplannen, want je voelt je energiek, optimistisch, gedreven en je huid straalt. Dit is de periode waarin je intensievere workouts kunt doen, zoals krachttraining, spinning, of bijvoorbeeld power yoga.


Fase 3: ovulatie | Dag 14-21

Dit is de fase waarin je ovulatie plaatsvindt, je oestrogeenniveau is op zijn hoogst en je bent vruchtbaar. Je voelt je op je mooist en straalt dat ook uit. Je ben vaak socialer in deze periode en je voelt anderen feilloos aan. Als er iets is wat je verlangt in het leven, ga er dan nu achteraan! Qua beweging is het fijn om contact te maken met je vrouwelijkheid, zoals bij dansen, maar zwemmen kan ook goed voelen. Ook vinyasa yoga kan nu fijn zijn, vanwege de flow en de connectie van adem en beweging.

Echter kan aan het einde van deze fase je energieniveau weer drastisch dalen. Je eitje is niet bevrucht en je lichaam maakt zich klaar om het af te stoten, wat weer een verandering in je hormoonspiegel betekent. Je kunt je weer minder productief gaan voelen en je libido wordt ook weer lager.


Fase 4: pre-menstruatie | Dag 22-28

In deze fase maakt het lichaam zich klaar voor de menstruatie. Oestrogeen en progesteron gaan dalen. Door de daling van progesteron kan je last hebben van stemmingswisselingen of prikkelbaar zijn. Wellicht voel je al de behoefte om naar binnen te keren en meer tijd alleen door te brengen. Soms kan het voelen alsof anderen dan teveel van je vragen. Voel waar je behoefte aan hebt en waar je grenzen liggen zodat je dit ook helder en op een vriendelijke manier kunt aangeven. Dit voorkomt irritatie en het gevoel hebben overvraagd te worden. Beter om in deze fase even niet de confrontatie aan te gaan of moeilijke gesprekken te voeren.

Probeer in deze fase te blijven bewegen, vermijd cafeïne en alcohol en drink voldoende water en (kruiden)thee om je lichaam te ondersteunen.


Dit schema geeft je dus een beetje meer inzicht in wat er zich maandelijks afspeelt in je lijf en hoe dat invloed kan hebben op je functioneren. Natuurlijk hebben andere factoren ook zo hun invloed, zoals voeding, leefstijl, kwaliteit van nachtrust en stress. Maar misschien helpt het je bewust te worden en geeft het rust te weten waarom je je op bepaalde momenten voelt zoals je doet. Om een betere connectie met je lichaam te creëren en dankbaar te zijn voor het wonder wat het elke maand weer verricht. Want wat een kracht gaat er schuil in dat fantastische vrouwenlichaam van ons! En als je kunt meeliften op die energie zal je hopelijk ook merken dat je je krachtiger en zelfverzekerder zult voelen.

27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven